Porția de sănătate - Fasolea Verde

posted Apr 29, 2013, 11:31 AM by Green Option Comenzi   [ updated Apr 29, 2013, 11:39 AM ]

    Despre fasole avem numai veşti bune! O mulţime de studii dezvăluie faptul că n
utrienţii şi ingredientele naturale din fasole ajută la dietă şi la combaterea şi prevenirea a nenumarate boli.
    O jumătate de ceaşcă de fasole uscată are în general cam 120 de calorii, un indice glicemic foarte scăzut şi foarte mulţi carbohidraţi complecşi care menţin nivelul optim de zahăr în sânge, se absorb încet şi menţin senzaţia de satietate pentru mai mult timp. Ca atare fasolea este un aliment de luat în seamă de diabetici. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu. Conţine de asemeni şi fibră solubilă şi insolubilă (prima ajută la digestie şi previne constipaţia iar cealaltă reduce nivelul grăsimilor din sânge). În timpul digestiei fibra solubila formează o substanţă ca un gel care ajută organismul să “se descurce” cu factori nocivi cum sunt grăsimile, colesterolul şi carbohidraţii simpli. Numai o farfurie de fasole gătita conţine aproximativ 15 grame de fibră – mai mult de jumătate din necesarul zilnic de 25 grame.
    Fasolea are foarte puţină grăsime şi aproape deloc colesterol. Are virtuţi deosebite, printre altele fiind cunoscută şi sub denumirea de „mâncator de zahăr” pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zahărurilor şi reduc secreţia de insulină. Consumul zilnic al unei cantităţi de circa o farfurie de fasole verde, spre exemplu, poate ajuta la scăderea valorii colesterolului cu până la 20%.

    Mâncând fasole în mod constant, puteţi obţine nenumarate avantaje pentru că:
• Micşorează riscul de cancer la colon
• Fasolea reduce colesterolul din sânge, ca şi LDL sau “colesterolul rău” care provoacă boli de inima
• Fasolea reduce riscul de apariţie a diabetului de tip II
• Fasolea imbunătăţeşte controlul diabetului de tip 1 & 2 şi, deci îi ajută pe diabetici
• Întăreşte sistemul imunitar

    Fasolea este recomandată în curele de slăbire şi în dietele echilibrate pentru că are un nivel ridicat de carbohidraţi cu eliberare lentă, proteine, fibră, este săracă în calorii, grăsimi şi sodiu şi nu are colesterol! O jumătate de farfurie de fasole pe zi poate fi de folos în respectarea unei diete echilibrate.


Articole anterioare:

Porţia de sănătate - Usturoiul

posted Jan 24, 2013, 9:32 AM by Green Option Comenzi   [ updated Jan 24, 2013, 9:35 AM ]

Natura ne-a pus la îndemână două legume încărcate cu vitamine care deţin recordul binefacerii: usturoiul si ceapa.

Proprietăţile nutritive ale usturoiului sunt marcate în special de prezenţa unor importante cantităţi de vitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substanţe minerale utile printre care: fosfor, sulf,potasiu, iod, calciu, siliciu.

Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichii pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea , legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate.

Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langă rolul deosebit pe care îl are in buna funcţionare asistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi ofera protecţie faţă de agenţii cancerigeni.

Introducerea cu regularitate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie, contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenului frumos. Dar, pe lângă virtuţiile lor nutritive, ele sunt apreciate si în tratamentul unor boli cronice. Aceste efecte se datoresc celor 200 de substanţeactive pe care le conţine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi ce au în structura lor sulf.

Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezultă în urma acţiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compoziţia plantei. Deasemenea este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu.

Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei şi spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de anghină şi a infarctului de miocard, înbunătăţindastfel performanţa cardiacă. De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale.

Persoanele care consumă cantităţi însemnate de ceapă şi usturoi prezintă un risc foarte scăzut de apariţie a cancerului gastric, de piele sau de colon.

Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie iar medicina populară aminteşte folosirea acestuia drept leac împotriva căderii părului.


Articole anterioare:
 

Porția de sănătate - Conopida

posted Jan 7, 2013, 12:42 PM by Green Option Comenzi   [ updated Jan 7, 2013, 12:45 PM ]

La fel ca și celelalte legume înrudite, broccoli, varza sau napii, conopida conține substanțe care ajută la prevenirea cancerului. Aceste componente impiedică formarea celulelor canceroase, dar le și elimină acolo unde ele s-au format deja.

Studii epidemiologice sugerează că există o legătură între aceste legume și rezistența organismului la îmbolnăvirea cu cancer. Abia în ultimii ani cercetătorii au început să înțeleagă cum funcționează aceste substanțe benefice. Legumele din familia cruciferelor conțin izotiocianați și sulforafan, substanțe care împiedică și stopează diferite forme de cancer.

Conopida conține glucosinolați și tiocianați. Aceste substanțe ajută ficatul să neutralizeze substanțele toxice. Dacă moleculele toxice nu sunt detoxifiate rapid în ficat, ele pot dăuna organismului și pot favoriza apariția celulelor canceroase. Multe enzime din conopidă ajută de asemenea în procesul de detoxifiere.

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, conopida protejează împotriva poliartritei, o formă de artrită reumatoidă prezentă la două sau mai multe articulații. Conopida are importante beneficii și asupra sistemului cardiovascular. În concentrații foarte mici, fitonutrientul indole-3-carbinol care se găsește în legumele din familia cruciferelor, ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge.

Vitamina K din conopidă are puternice proprietăți antiinflamatorii și acționează ca regulator al inflamațiilor din organism. Inflamațiile cronice din organism măresc dramatic riscul de cancer și afecțiuni cardiace.Porţia de sănătate - Seminţele de in

posted Oct 3, 2012, 7:32 AM by Green Option Comenzi   [ updated Oct 3, 2012, 7:37 AM ]  Puţină lume le include în dietă, deşi sunt unele dintre seminţele cu cel mai mare conţinut de substanţe nutritive şi, deci, cu cele mai multe beneficii pentru sănătate, dar şi pentru siluetă.

  Conţinutul extrem de bogat în fibre alimentare face din seminţele de in adevăraţi aliaţi în curele de slăbire, spun specialiştii. Aceste seminţe conferă rapid senzaţia de saţietate şi limitează asimilarea grăsimilor în organism.
Prin urmare, consumând zilnic seminţe de in, vom reduce considerabil necesarul de calorii, fără însă a ne priva de vitamine şi de minerale, fiindcă aceste seminţe sunt o sursă extrem de importantă de astfel de substanţe nutritive. De altfel, studiile au arătat că ele sunt bogate în aproape toate vitaminele din complexul B, în magneziu, mangan, seleniu şi în calciu.

  În plus, consumul regulat de seminţe de in favorizează eliminarea din organism a toxinelor ce rezultă din „topirea" grăsimii corporale, tratează problemele digestive, nivelul crescut al colesterolului şi acneea.

  Pentru a profita de beneficiile seminţelor de in, le poţi consuma ca atare, în salate şi în mâncare, combinate cu cereale şi cu iaurt ori le poţi administra sub formă de capsule.

Avantajele seminţelor de in:

 • Reduc nivelul glicemiei
 • Asigură necesarul de grăsimi „bune"
 • Protejează sistemul cardiovascular
 • Stimulează digestiaPorția de sănătate - Roșia

posted Aug 26, 2012, 2:54 AM by Green Option Comenzi   [ updated Aug 26, 2012, 3:14 AM ]

În Europa, roșiile au ajuns târziu, abia prin secolul XVII, aduse de către conchistadorii spanioli. În secolul al
XIX-lea, au devenit un aliment uzual, pentru ca acum, la începutul mileniului II, să dobândească o nouă celebritate, de data asta nu ca aliment, ci ca medicament. Studii - gigant, realizate în premiera pe zecide mii de subiecți, au dovedit, în mod elocvent, efectele terapeutice ale roșiilor. Rezultatele cercetărilor sunt de-a dreptul uluitoare: roșiile previn și vindecă boli cărora, după decenii de cercetări, medicina oficială nu le-a venit de hac.

Nu mai puțin de 90% din conținutul roșiei este apă biologică, ușor asimilabilă de către organismul uman, apă care alcătuiește suportul ideal pentru administrarea unei colecții de vitamine, minerale, enzime și alte substanțe active ale tomatelor. Dintre vitaminele conținute de roșii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi și pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesară sistemului cardiovascular, sistemului nervos și endocrin), vitamina E (vitamina tinereții și a fertilității) și vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui).

Boli prevenite cu ajutorul roșiilor:
 • Cancerul de prostată
 • Boală canceroasă în general
 • Afecțiuni ale sistemului osos
 • Ischemia și aritmia cardiacă
 • Afecțiunile degenerative ale vaselor de sânge, accidentul vascular
 • Gripa și infecțiile respiratorii
 • Obezitatea și diabetul


Articole anterioare:

Porția de sănătate - Orezul Brun

posted Jul 15, 2012, 4:56 AM by Green Option Comenzi

Este clar faptul că orezul brun este net superior celui alb, cel din urmă fiind doar o rămășiță a celui brun, din punct de vedere nutritiv.


Orice tip de cereale servite integrale are mai mulți nutrienți și grăsimi sănătoase decât atunci când este procesat. Stratul exterior al orezului, cel maro, imediat de sub învelișul necomestibil, este extrem de sănătos pentru organism. Acesta se înlătură de obicei și se folosește pentru obținerea uleiului comestibil, rămânând doar partea de interior, albă, a bobului.

Beneficii:
Atât orezul alb, cât și cel brun au cam același număr de calorii, carbohidrați, proteine și grăsimi. Dar cel brun are în plus numeroase vitamine și minerale:

- Magneziul: ajută la reducerea simptomelor astmului, scade tensiunea arterială, reduce frecvența migrenelor și riscul infarctului sau al atacului cerebral.
- Manganul: ajută oasele să rămână sănătoase mai mult timp și sintetizează colesterolul și acizii grași.
- Seleniul: îți protejează celulele de radicalii liberi și reglează funcționarea tiroidei.
- Vitaminele B1, B2, B3, și B6 și fibrele îți întăresc de asemenea organismul.

Scade colesterolul: orezul brun conține gama-orizanol, un compus care are abilitatea de a scădea colesterolul. Și uleiul făcut din orez brun este mai sănătos decât cel din floarea-soarelui, cel dintâi scăzând numărul trigliceridelor.

Ajuta in cazul diabetului de tip 2: orezul integral este mai bun pentru cei care suferă de diabet de tip 2 și hiperglicemie decât cel procesat. Studiile au demonstrat că glicemia era cu 12-19 procente mai scăzuta la cei care consumau orezul ca atare decât curățat de stratul nutritiv.

Previne cancerul: inositol-hexafosfatul este o moleculă găsită în fibrele orezului brun, despre care s-a demonstrat ca are proprietăți anti-cancerigene.

Mentine silueta: o regulă de bază a alimentației sănătoase este să consumi alimente cu un indice glicemic scăzut, precum legume și fructe proaspete, dar și cereale integrale. Un studiu de la Harvard, efectuat pe 74.000 femei, arată clar faptul că cele care consumă cereale integrale cântăresc mai puțin decât celelalte și au cu 49 procente mai puține șanse să devină obeze.

Articole anterioare:

Porția de sănătate - Salata Verde
Porția de sănătate - Ceapa

Porția de sănătate - Salata Verde

posted Jul 2, 2012, 11:12 AM by Green Option Comenzi   [ updated Jul 3, 2012, 6:40 AM ]

Salata verde - izvor de vitamine și nutrienți
Un studiu științific a concluzionat că cei care consumă salată verde au un nivel considerabil mai mare de vitamina C, E, B6 și acid folic, nutrienți-cheie care mențin un sistem imunitar sănătos și reduc riscul de obezitate, boli cardiace și alte boli cronice. Mai mult, jumătate dintre noi nu avem cantitățile necesare din acești nutrienți, așa că beneficiile consumului de salată verde sunt cu atât mai evidente.


Slăbește mâncând salată verde
Studiile efectuate pe un lot de 42 de femei au arătat că o salată verde la fiecare masă te ajută să slăbești. Sigur, acest fapt presupune adăugarea a 50-100 de calorii suplimentare la o masă, dar, în același timp, consumul de calorii va scădea cu 7% pâna la 12%.

Explicația e cât se poate de simplă: dacă servești o salată verde înainte de felul principal, starea de satietate se va instala mult mai repede și, drept urmare, îți va scădea pofta pentru felul principal sau desert, de departe mult mai calorice decât o simplă salată.


Sfaturi în alegerea salatei verzi

Ca și o regulă generală, cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în nutrienți. Salata foarte creață și mică este de regulă mai veche și mai puțin aromată decât una mare. Pământul și apa ofilesc salata așa că spal-o bine, frunză cu frunză, și folosește un prosop curat ca să o ștergi. Dacă vrei să o conservi pentru câteva zile, o poți păstra într-o pungă de plastic care se închide etans, iar pentru a evita umezeala poți să acoperi punga cu un șervețel de hârtie.

Articole anterioare:


Porția de sănătate - Ceapa

posted Jun 25, 2012, 10:57 AM by Green Option Comenzi   [ updated Jul 3, 2012, 6:40 AM ]

   Cu o valoare culinară deosebită, ceapa este un aliment care n-ar trebui să
lipsească din meniul nostru zilnic. Poate fi mâncată crudă, fiartă, coaptă, prăjită sau chiar uscată, în diverse preparate. Întrucat prepararea termică îi distruge calitățile nutritive, se recomandă să fie consumată crudă. Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lăsa la măcerat în ulei de măsline pe timpul nopții și apoi poate fi utilizată a doua zi în salate. De asemenea, mai poate fi „înmuiata” dacă o introducem în timp intr-un recipient cu apă, sare și suc de lămâie.

   Ceapa are calități medicinale uluitoare și înlocuiește o pungă de medicamente! Principalii constituenți sunt vitaminele C, E, B6, potasiul, fosforul și calciul, sodiul, fierul, sulful, iodul, siliciul etc. În plus, este slabă caloric (100 g = 38 kcal) și ajută la arderea grăsimilor. Cei care o mănâncă sunt mai puțin expuși bolilor cardiace, răcelilor, cancerului sau reumatismului. Apreciată pentru virtuțile sale terapeutice, tonice si antiinfecțioase, ceapa este un factor de sănătate și de longevitate.

Alimentaţia, sursa noastră de sănătate

posted May 23, 2012, 6:56 AM by Green Option Comenzi   [ updated May 26, 2012, 7:36 AM ]

Alimentaţia naturistă are trei reguli principale, care respectate, evită intoxicarea organismului:

                       a) nu se consuma produsele provenite de la animale moarte;

                       b) alimentele se prelucreaza termic cât mai puțin(dacă se poate deloc),

                       c) pe cât este posibil, totul se consumă integral.

O mare problemă a alimentației tradiționale este faptul că, pe lângă alimentele și preparatele nesănătoase, de obicei se mănâncă şi mult prea mult. După trecerea la o alimentație calitativ şi cantitativ sănătoasă, prima impresie este că stomacul este gol.

Gustul se învaţă, iar tadiţiile alimentare, „ca la mama acasă”, sunt comportamente învăţate în familie şi devenite un mod de viaţă. Alimentaţia naturistă atacă acest automatism învăţat şi recomandând cantitatea şi produsele necesare organismului, elimină excesele. „Când termini masa, întotdeauna trebuie să simţi că ai mai putea să mănânci un pic”, un lucru recomandat chiar de bunicii noştri instinctiv, iar mai apoi demonstrat de către specialişti în alimentaţie.


 Reţeta săptămânii:

1 kilogram de spanac proaspăt se spală foarte bine, se taie cât mai subţire şi se lasă cu puţină sare să se înmoaie câteva minute. După ce s-au înmuiat frunzele de spanac, se storc de apă, iar zeama rezultată poate fi folosită la supe, sucuri de roşii etc, deoarece conţine o mare parte dintre vitaminele şi elementele minerale ale spanacului.

Se face maioneza dintr-un ou şi ulei presat la rece şi se pune o lingură de muştar sau făină de muştar. Se adaugă brânză de vaci, se transformă în pastă şi se mai adaugă usturoi.

La sfârşit, se adaugă frunzele de spanac în pasta rezultată. Poftă bună!

 

Recomandate de Eisikovits Gheorghe

1-9 of 9